Hojja - tjänstecyklar inom Gävle kommun

Vårt uppdrag är att tillhandahålla tjänstecyklar till verksamheter inom Gävle kommun, cyklarna kan vara knutna till verksamheten eller ingå i en gemensam cykelpool.

Vanliga frågor - finns längre ned på sidan

 

Vi har namngivit konceptet med tjänstecyklar till Hojja Gävle. Genom detta skapar vi enhetliga och driftsäkra cyklar som rullar i tjänstens vägar inom kommunen - ett led för hållbara resor. 

Transportera dig hållbart

Använd cykeln, det är ett fantastiskt alternativ för dig som ska på ett möte eller besök som finns på ett avstånd dit du kan cykla. En cykeltur på tre kilometer tar oftast inte längre tid än tio minuter att cykla. Det går många gånger snabbare att ta sig fram med cykel än med bil när du ska förflytta dig inom de centrala delarna av Gävle.

Tillsammans gör vi vinster av att cykeln används oftare än bilen. Hjälp hjärnan att förbereda sig till mötet, cykla dit. Du får frisk luft och rörelse som gör dig piggare tack vare det syre du givit hjärnan och de endorfiner som kroppen fått.Du får positiva hälsoeffekter av att cykla och cykling bidrar till att uppnå målet som en klimatneutral kommun 2035. Genom att cykla istället för att åka bil minskar vi miljöpåverkan.

Gavle Drift & Service har inom vårt fordonsansvar i uppdrag att tillhandahålla, serva, underhålla och åtgärda eventuella fel på cyklarna.

Vanliga frågor

Bokning

Cykel

Utrustning

Tips

Felanmälan

Bokning

Behöver jag boka cykel?

Upplägget med cykelbokning, underhåll med mera ser olika ut för de olika verksamheterna inom kommunen. 

Cykel

Vilken typ av cyklar finns att låna?

Vårt mål är att det ska finns både manuella cyklar och elcyklar. Vanligast är cyklar av dammodell. Cyklarna har oftast sju växlar och både fot- och handbroms.

Hur fungerar elcykeln?

Du väljer själv vilken elassistans som önskas. Batteriets räckvidd varierar mellan 9 och 18 mil beroende på assistansläge, last med mera.

Hur startar jag elcykeln?

Vi har flera olika modeller på cyklar. Information om hur just din cykel fungerar får du bäst genom cykelmärkets webbplats. Allmänt fungerar det så att elmotorn arbetar i samma takt som du tram­par och kraften från motorn överförs följsamt. Du växlar som på en manuell cykel för att få lagom motstånd.

Ta in batteriet om cykeln parkeras ute, alternativt lås fast batteriet i sin ordinarie hållare. 

Cykla säkert

  • Följ trafikreglerna
  • Använd hjälm och reflexväst
  • Använd cykellampa när det är mörkt ute

Utrustning 

Finns det hjälmar att låna?

Det finns hjälmar att låna till cykelturen.

Var rädd om dig när du cyklar, ett enkelt sätt att göra cykelturen säkrare är att använda hjälm.

Hjälm

Hjälmen ska täcka panna, hjässa och nacke. Den ska sitta så att den inte riskerar att glida bakåt i nacken så att pannan lämnas fri. Hjälmen ska ligga emot hjässan, en för stor luftspalt mellan hjässa och hjälm minskar hjälmens funktion. Storleksjustering kan ske både genom reglaget i nacken och med hakremmen. När hakremmen är spänd ska det få plats ett finger mellan haka och rem.

Ska jag använda reflexväst när jag cyklar? 

Ja, du syns bättre och förbättrar situationen för samtliga i trafiken. Speciellt vid mörker och skymning. 

Finns det regnkläder att låna?

Ja, det finns regnponchos att låna. 

Sadelskydd

Det finns sadelskydd att låna, kan vara bra att använda om cykeln parkeras utomhus och det kan bli nederbörd under tiden du har cykeln parkerad. Då behåller du sadeln torr tills du ska cykla igen. 

Har cykeln vinterdäck?

Alla cyklar har inte vinterdäck. Vi är behjälplig med däckskiften mellan sommar- och vinterdäck.

Tips

Trafikregler för cykling

Här finns information om vilka trafikregler som gäller vid cykling.

Hur hittar jag cykelvägar?

Det finns kartor över cykelvägar på Gävle kommuns webb. Tips; använd dig av en vägbeskrivningstjänst (Google Maps), då får du både hjälp med att hitta närmaste cykelvägen och kan få information om hur lång tid det tar att ta sig dit. 

Blir det cykelväder?

Ja, det är alltid cykelväder. Väderprognos, kolla upp prognosen så kan du anpassa klädseln för din cykeltur.

Vad är bra att tänka på när det gäller val av kläder inför cykelturen?

Vanliga kläder fungerar alldeles utmärkt. Ska du cykla lite fortare eller längre sträcka är det lätt att bli varm av rörelsen så klä dig förslagsvis i kläder som kan ventilera ut överskottsvärmen. 

Händerna blir utsatta för väder och vind när du håller i styret, ett par vindtäta handskar kan vara skönt under svalar årstider. När graderna sjunker ute är fodrade vantar ett bra val.

Det är lite dåligt med luft i däcket, hur gör jag?

Pumpa däcket. Det finns cykelpump att låna. Det finns också cykelpumpar för allmänheten att tillgå i stan, var de finns placerade visas i denna karta

Felanmälan

Om något är trasigt på cykeln, eller det blivit punktering

Felanmäl det till vår Kundservice snarast, så vi kan åtgärda och cykeln kan användas igen. Vi har lånecyklar om åtgärden skulle ta längre tid. 

Om något är trasigt eller saknas på hjälmen eller övrig utrustning

Anmäl det till vår Kundservice snarast. 

Ingår service av cyklarna?

Service sker två gånger per år, då också däckbyte utförs (sommar-/vinterdäck). Funktionskontroll utförs en gång i månaden under perioden april - september. 

Hojja lugnt!

Svart skylt med logga Hojja på cykel

Sidan uppdaterades senast 24 april 2024